BEYAZ, MÜSİLAJ, SALYANGOZ
BEYAZ
MÜSİLAJ
Denizdeki biyolojik üretimin ilk basamağını teşkil eden fitoplankton dediğimiz mikro alglerin aşırı çoğalması sonucu, ortama tepki olarak bıraktıkları salgıya müsilaj deniyor. Bu oluşumun en önemli sebebleri olarak sanayi atıkları, evsel atıkları ve iklim değişikliğini söyleyebiliriz. Müsilaj deniz suyuna giren ışığı azaltarak biyolojik çeşitliliğin azalmasına neden oluyor.
Evet müsilaj sanki denizleri beyaza boyuyor ama bu beyaz kirli.
SALYANGOZ
Hırvatistan'da bulunan Lukima Jama-Trojama mağara sistemi, Dünya'da var olan en derin mağaralardan biridir ve tüneller, yeryüzünün 1.4 kilometre altına kadar ulaşabilir. Buna rağmen, bu derinliklerde hayatınizlerine rastlanabilir. Bu mağaraların derinliklerinde yaşayan türlerden biri de Zospeum tholussum isimli, ufacık, kör ve transparan bir salyangozdur.
Salyangozlar Antik yunandan günümüze kadar tıbbi tedavilerde kullanılmıştır. Kozmetik dünyasının önemli hammaddelerinden biridir. Hatta bazı ürünler için insanoğlunun tenini ölümsüzleştirmeye yardımcı olacağı gibi tanıtımlar yapılmaktadır. Sağır olan ve kulak ve kulak kanalları olmayan salyongozun adının, insan kulağında önemli bir işlevi olan bir organa verilmesi de ironidir.
Gece boyunca dolaştıkları yerlerde bıraktıkları izlerin sabahın ilk saatlerinde ışıldamasının insanda bıraktığı hayranlıkla, sakin ve temkinli yavaşlığıyla, milyonlarca yıldır türünü devam ettirme becerisiylesalyongozlardan öğreneceğimiz çok şey var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder